Øyenstikkere på pulsvantene /Dragonflies on fingerless mitts

0014Da er de klare. De strikka pulsvantene fikk hver sin blå øyenstikker på. Øyenstikkere er en gruppe insekter som plasseres i ordnenen Odonata sammen med vannymfer og libeller. Det finnes mange arter i denne ordenen på INUCs liste over trua og sårbare arter verden over. I Norge er 17 av 48 registerte arter rødlistet. Av disse 17 er tre fredet etter natyrvernloven og en er oppført på den globale rødlista. Dermed synes jeg det er på sin plass med litt publisitet om dette. Vi trenger øyenstikkerne. Larvene er predatorer som predaterer på andre insektlarver. De kan dermed være med på å holde bestandene av andre insekter nede. Det er også lett å tro at truede arter er et regnskogsfenomen. Det er det dessverre ikke. Hvorfor er såpass mange øyenstikkere på rødlista da, kan en jo spørre seg? Dette er hentet fra «En presentasjon av Norges øyenstikkere» (UiO og Norsk entomologisk forening, 2008) 

«En stor prosentandel av våre øyenstikkerer er rødlistet og fredet i forhold til andre insektsgrupper. Dette skyldes at de lever i miljøer som har vært under sterk påvirkning, slik at man har sett en tilbakegang hos en rekke av artene. Dammer, elver, bekker og innsjøer har ofte vært de første miljøene som har fått merke forurensinger (og forsuring). De er også utsatt for en rekke ulike arealinngrep, som forandrer både fysiske og kjemiske karakterer. Jordbruket har spilt en nøkkelrolle, både som forurenser og som opprettholder av ferskvannsbiotoper. Avrenning har kanskje vært den mest negative påvirkningen som landbruket har stått for, og som har ført til at en rekke bekker, elver og innsjøer har blitt eutrofiert. Bekkelukking var også tidligere en utbredt praksis, som det nå heldigivs er slutt på etter at man la om subsidiene. Landbruket har tradisjonelt også vært viktig fordi de har hatt vanningsdammer, gårddammer og branndammer. Dette var ofte relativt små vannspeil uten fisk, som utgjorde viktige habitater for øyenstikkerne. Dessverre er også antall gårdsdammer på vikende front.»

Da vet du det, og gi en ekstra tanke til øyenstikkerne våre neste gang du ser en… Det kan være en art du ser for siste gang.

0026

I’ve finished the fingerless felted mittens. These were decorated with blue dragonflies. Dragonflies are a group of insects that are in the order Odonata, with damselflies. This is a good webpage for reading more about dragonflies in english. In Norway, we have 48 registred species of dragonflies, and 17 of these are on the national red list. That’s why I want to give them some publisity! They are a threatened group due to their choice of habitat. They prefer freshwater, running or standing water. Ponds, rivers and estuaries are good to them, bur also much used by us humans. Dragonflies are not only beautiful creatures, but they also help prevent major insect invasions and their larvae are a predator feeding on other insect larvea. Next time you see a dragonfly, think it over. This may be the last time you see this species…

Reklamer

~ av habitata den november 18, 2008.

2 kommentar to “Øyenstikkere på pulsvantene /Dragonflies on fingerless mitts”

  1. […] knappene til høyre nyyydelige?  Jeg har jo vært innom øyenstikkere selv i bloggen min, så her er mer for den som vil vite litt om knappemotivet!Forresten, så synes jeg slik gratisreklame er ganske […]

  2. Excellent blog you’ve got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours nowadays.

    I truly appreciate individuals like you!
    Take care!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: